Weten wat jouw huis waard is? Een afspraak is zo gemaakt
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Helder over energie

Met de stijgende energieprijzen wordt het energielabel van huizen een steeds belangrijkere factor bij de verkoop. Voorheen zag je veel huizen in de verkoop staan met een ‘voorlopig energielabel’. Maar ja, wat heb je aan ‘voorlopig’? Niet veel en dat vond ook de overheid. Daarom is een definitief energielabel vanaf nu verplicht vanaf de start van de verkoop.

Het energielabel voor woningen is begin deze eeuw geïntroduceerd als gevolg van de EPBD-richtlijn van het Europees Parlement. EPBD staat voor Energy Performance of Buildings Directive. De richtlijn is bedoeld om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren om zo de uitstoot van CO2 en het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

Definitief energielabel vanaf de start van de verkoop verplicht

Sinds 2008 is het energielabel in Nederland verplicht geworden bij de oplevering, verkoop en verhuur van een woning. In veel gevallen zag je bij te koop staande woningen een voorlopig energielabel vermeld staan. Pas wanneer de woning daadwerkelijk verkocht was, werd nog het definitieve energielabel geregeld. Dat mag per 1 januari 2022 niet meer. Vanaf nu moet het definitieve energielabel al bekend zijn op het moment dat de woning in de verkoop gaat.

Verschil voorlopig en definitief energielabel

Het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel is dat de eerste een grove schatting is op basis van het bouwjaar van de woning en een vergelijking met gegevens van soortgelijke woningen. Zo wordt een inschatting gemaakt van de energie-efficiëntie van de woning. Bij het definitieve energielabel wordt naar de werkelijke actuele situatie gekeken, zoals welke vloer-, gevel- en dakisolatie er is toegepast en of er sprake is van dubbele beglazing en energiezuinige installaties.

Grote verschillen

Het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel kan dus best groot zijn. Denk maar aan een wat ouder huis waaraan door de jaren heen veel energiebesparende verbeteringen zijn gedaan. Het voorlopige energielabel kan dan G zijn, terwijl het definitieve energielabel op C uitkomt. Als koper van zo’n woning had je voorheen alleen de letter G om vanuit te gaan, maar wist je niet waar je werkelijk rekening mee kon houden. Dat is nu dus anders.

Helderheid

Vanaf nu moet vanaf de start van de verkoop helder zijn wat het definitieve energielabel van een woning is. Zo weet je als koper precies waar je aan toe bent en kun je ook een betere inschatting maken van de waarde en het energieverbruik van de woning.

Definitief energielabel aanvragen

Als verkoper is het dus belangrijk dat je op tijd een definitief energielabel aanvraagt. Dat kun je doen bij lokale energieadviseurs zoals EPA zeeland Je kunt energieadviseurs ook vinden via het adviesplatform. De energieadviseur komt bij jou thuis langs om de woning te bekijken. Zorg dat je op dat moment ook zoveel mogelijk informatie over de woning bij de hand hebt zoals bouwtekeningen en facturen van energiebesparende verbeteringen die je aan de woning hebt laten uitvoeren.

Check jouw energielabel

Ben je benieuwd naar welk energielabel je huis nu heeft? Check dit dan op energielabel.nl/woningen. Je ziet meteen of het om een voorlopig of definitief label gaat en tot wanneer dat label geldig is.

Neem contact op

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur ons een bericht.

Gratis waardebepaling aanvragen

Denkt u aan verhuizen en bent u benieuwd naar de waarde van uw woning? We bieden u graag een gratis waardebepaling aan.

Gratis waardebepaling aanvragen

Denkt u aan verhuizen en bent u benieuwd naar de waarde van uw woning? We bieden u graag een gratis waardebepaling aan.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×