Je wilt een woning gaan kopen. Leuk! Maar hoe pak je dat aan en waar moet je op letten? Wij helpen je in 10 stappen naar jouw droomwoning.
1. Financiën
Zorg dat je eerst weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Kijk naar de traditionele hypotheek én naar aanvullende mogelijkheden zoals de starterslening of hulp van je ouders. Dat helpt je straks niet alleen in de juiste prijsklasse te zoeken, maar ook om direct ‘met scherp te kunnen schieten’ als het aankomt op een inschrijvings- of biedingsproces.
2. Wensen
Maak vervolgens een lijstje waarop je jouw wensen en eisen noteert. Waar moet jouw droomwoning minimaal aan voldoen en wat zijn nice-to-haves? In een krappe woningmarkt als deze helpt het je de juiste keuzes te maken.
3. Op zoek
Op diverse woningsites zoals Funda kun je het huidige aanbod bekijken. Ons advies is om daarnaast jouw wensen ook kenbaar te maken bij makelaars. Zo kunnen ze je direct op de hoogte brengen als er nieuw aanbod binnenkomt dat aan jouw wensen voldoet.
4. Bezichtigen
Ga zoveel mogelijk potentiële woningen bekijken. Ook als je er nog sterke twijfels over hebt. Het helpt je namelijk om je wensen nog duidelijker voor ogen te krijgen én je kunt ook zomaar eens flink verrast worden door de ruimte en charme van een huis als je er doorheen loopt. Bevalt een woning je? Bezichtig deze dan altijd nog een tweede keer. Dan zie je vaak meer details. Je kunt je ook laten begeleiden door een aankoopmakelaar zoals Zeeuws Landgoed. We kijken objectief met je mee.
5. Onderzoek
Een stap die nog wel eens overgeslagen wordt, zeker in deze snelle woningmarkt, is het bouwkundig onderzoek. Maar als je de kans hebt: doe het. De bouwkundig specialist kijkt of de woning in goede staat verkeert zodat je niet achteraf verrast wordt door ernstige gebreken.
6. Bod
Dan het meest spannende moment: het bod. Vandaag de dag worden huizen vaak bij inschrijving verkocht. Je moet dan in één keer je beste bod uitbrengen. Lastig, zeker als je al vaker een poging hebt gewaagd en hebt verloren. Ook hierin kun je je laten begeleiden door een aankoopmakelaar. Die kent de markt en zorgt ervoor dat je een kansrijk, maar wel reëel bod uitbrengt.
7. Koopcontract
Yes! Jouw bod is geaccepteerd! Nu alleen nog even goed opletten wat er in het koopcontract staat. Hierin worden namelijk de bijzonderheden van de aankoop vastgelegd, alsook eventuele voorbehouden waaronder de koop alsnog ontbonden kan worden. Bijvoorbeeld het ‘Voorbehoud van financiering’ of alsnog een ‘Voorbehoud bouwkundige keuring’. Vraag aan aankoopmakelaar of hij met je meekijkt. Dan weet je zeker dat je een goed koopcontract tekent. Na de ondertekening heb je overigens altijd nog 3 dagen wettelijke bedenktijd waarin je het contract kosteloos kunt ontbinden.
8. Hypotheek
Omdat je vooraf je mogelijkheden al goed hebt laten berekenen, is het afsluiten van de hypotheek vaak nog maar een formaliteit. Je moet nu officiële stukken aanleveren en een onafhankelijke taxatie laten uitvoeren. Vaak kun je binnen 6 weken de hypotheekofferte tekenen.
9. Inspectie
Samen met de verkoper bepaal je de datum waarop het huis officieel aan jou wordt overgedragen. Dit wordt de passeerdatum genoemd. Vlak voor het moment van passeren is het goed om nog een laatste inspectie te doen, zodat je weet dat het huis in afgesproken staat door de vorige eigenaar is achtergelaten.
10. Notaris
Als koper mag jij kiezen bij welke notaris je jouw woning wilt laten passeren. Vraag vooraf bij meerdere notarissen informatie en offertes op. Hier kunnen best wat verschillen in zitten. Bij de notaris teken je tot slot de definitieve leverings- en hypotheekakte. Daarna is de woning écht van jou en kan de champagne worden ontkurkt. Proficiat!