Maart liet ons al even genieten van het voorjaar en nu de april-sneeuw is ontdooid, gaan de groene vingers helemaal jeuken. Want ja, we zijn graag in ons comfortabele huis, maar minstens zo graag in onze tuin! We vroegen aan tuinspecialist Bram Stouten van Buytens in Oosterland wat we rond deze tijd van het jaar zoal in de tuin kunnen doen.
“Bemesten, dat kun je in deze periode heel goed doen”, begint Bram. “Denk daarbij niet alleen aan je gazon, maar ook aan je borders. Zeker na de afgelopen natte winter zijn er veel voedingsstoffen uit de grond weggespoeld en is het verstandig om die aan te vullen. Nu de eerste knopjes aan de takken komen, hebben planten voldoende voedsel nodig. Als ze dat niet kunnen vinden, zullen ze minder nieuwe scheuten aanmaken en in de overlevingsmodus schieten. Dat is slecht voor de plant en ook niet leuk voor jou. Zonder bemesting zullen je planten en bloemen deze zomer minder mooi groeien en bloeien.”
Nog snel verticuteren & aanplanten
Kunnen we behalve bemesten nog meer doen? Snoeien of verticuteren bijvoorbeeld? “Voor snoeien ben je eigenlijk wat te laat, zeker in het geval van fruitbomen of hortensia’s. Dat had in maart moeten gebeuren. Voor verticuteren zit je in april op het randje. Dit is de laatste maand dat het kan. Wat wel nog heel goed kan, is aanplanten. Heb je kale plekken in de tuin, dan is dit een prima moment om er nieuwe hagen, struiken, bomen en plantjes te planten. Dit geldt sowieso voor heel de maand april en soms, als het vochtig genoeg is, ook nog voor de maand mei.”
Juni is te laat
Wat als we in juni bij je aankloppen voor nieuwe planten? “Dan bied ik alleen nog kleine vaste planten en borderplanten aan. Voor grotere hagen, struik en bomen moet ik je teleurstellen. Bij Buytens verkopen we namelijk alleen kwaliteit en anders niets. Bij onze professionele leveranciers bestellen we in april en mei wekelijks alle plantgoed. Het is supervers en van hoge kwaliteit. Maar bij aanplanting vanaf juni kunnen we de kwaliteit van groter groen niet meer garanderen, dus stoppen we de in- en verkoop daarvan.”
De juiste planten voor je tuin
Snel aan de slag dus. Maar hoe kiezen we de juiste planten voor onze tuin? “Daar adviseer ik je graag over. Als je wilt, kom ik even thuis langs om de situatie te bekijken en een bodemmonster te nemen. Maar dat hoeft niet altijd. Ik ken de streek en weet redelijk goed met wat voor bodemsoort je te maken hebt, dus op basis daarvan weet ik al welke planten in jouw tuin goed gedijen. Zo doet taxus het bijvoorbeeld goed in Renesse, maar niet in Bruinisse. Daarnaast bespreek ik graag je wensen. Welke kleuren vind je mooi? Wil je bijtjes, vlinders en vogels aantrekken? En hou je van een landelijke stijl of juist modern en strak? Zodra ik dat weet, kan ik je goed advies geven.”
Tuinkas
En als april voorbij is, kunnen we dan nog iets in onze tuin doen? “Ja, je kunt nog een leuke tuinkas bij ons bestellen. Die heb je dan binnen vier, vijf weken binnen en dan kun je daar bijvoorbeeld nog tomatenplanten in zetten. Dan geniet je tot aan het najaar van verse vruchten. En als je daar niet van houdt, kun je natuurlijk ook een gezellig zitje in je tuinkas zetten. Dat wordt tegenwoordig best vaak gedaan. Hartstikke gezellig.”
Geen groene vingers? Geen probleem!
Daar zeg je wat, niet iedereen heeft groene vingers of vindt het leuk om in de tuin te werken. Maar de meesten houden wel van mooie bloemen. Heb je daar nog tips voor? “Ja, toevallig hebben we net een speciale plantenbak met waterreservoir ontwikkeld. We leveren er ook bloemenmengsels bij. Het enige wat je moet doen, is af en toe wat water en voeding bijvullen. Op www.huyskweker-stouten.nl vind je er meer informatie over.
Goed voor het milieu
Bram sluit graag nog af met een algemene tip: “Leg je tuin nooit vol met tegels. Daarmee wordt het veel te warm in je tuin, raken riolen overbelast omdat het water niet in de grond zakt en blijven vogels, bijtjes en vlinders weg. Tegels eruit, plantjes erin, en alle problemen zijn opgelost.”